Revenindu-mi sarcina jurnalistică de a scrie despre Festivalul „Ursul din Carpaţi”, voi încerca, pe cât posibil, să nu vin cu informaţii pe care dumneavoastră le aveţi deja. Internetul v-a făcut cunoscute numele câştigătorilor şi, mai mult decât atât, prin strădania vulcăneanului Răzvan Şorodoc doritorii au putut urmări, duminică, în direct, transmisia de pe Facebook de la gala de premiere.
Mie mi-a revenit
onoarea de a relata despre ceea ce s-a petrecut sâmbătă şi duminică, adică în ziua a doua şi a treia ale festivalului. În penultima zi, festivalul a început la ora 11:00. Lucru valabil pentru concurenţi, fiindcă organizatorii au avut de lucru încă de dimineaţă. Sâmbătă, împreună cu Răzvan Şorodoc, am urcat în Straja cu Logan-ul albastru, condus de Sergiu, care distribuie comenzile făcute Restaurantului „Ţugu”. Ileana Berki, membru al juriului, şi alţi câţiva au făcut acelaşi drum în autoturismul condus de Cătălin Ţugulea, unul dintre organizatori. La „Montana” am întâlnit-o pe doamna Simona Ionaşc, directorul festivalului, dar şi pe Bianca Iacoboni-Zeiconi şi pe Gheorghe Câlţea, şi domniile lor membri ai juriului.
În timp ce dumnealor
îşi aranjau locul din care urma să-i jurizeze pe concurenţi, Răzvan îşi instala laptopul, tableta şi mai toată tehnica de înregistrare foto şi video pe care şi-o adusese în bagajele-i voluminoase. Tot la ora aceea, Alin Sân şi colegii lui, adevăraţi magicieni ai sunetului, de la „Anena Sound” făceau reglajele instalaţiei. Trebuie să fac neapărat o precizare. Aceea că sunetul de la festival nu a avut nicio hibă. Nici nu e de mirare, din moment ce tot cei de la „Anena Sound” s-au ocupat şi cu sonorizarea ediţiei din primăvară a Festivalului „Fii star în ţara ta!”, desfăşurată în sala mare a Clubului IMAX din Vulcan. Începutul celei de a doua zi a festivalului din Straja a fost dat de către Monica Ţugulea şi Andrei Popa, prezentatorii acestui eveniment cultural. A fost ziua în care au fost derulate cele mai multe secţiuni ale concursului, iar numărul concurenţilor a fost vizibil mai mare decât în ziua anterioară.
Pentru că a venit
vorba despre concurenţi, trebuie să fac neapărat o precizare, până nu-mi scapă. A fost o surpriză chiar şi pentru organizatori să constate că, deşi este la prima ediţie, „Ursul din Carpaţi” a strâns 128 de doritori să-şi arate talentul muzical. Spre comparaţie, „Fii star în ţara ta!” a avut, tot la prima ediţie, puţin peste cincizeci de participanţi. Vremea a fost frumoasă, iar spectatorii care au luat loc în faţa terasei restaurantului „Montana”, devenită scenă, au fost mai mulţi de la o oră la alta. Dacă, în prima zi, evoluţia concurenţilor s-a încheiat undeva în jurul orei două şi ceva după amiază, sâmbătă a durat ceva mai mult. Dar, sincer, nu am văzut pe careva care să se plictisească. Muzica populară şi costumele participanţilor i-au încântat şi fermecat pe toţi privitorii. Chiar şi câţiva cetăţeni străini s-au oprit, în drumul lor spre cabana care-i găzduia, ca să asculte cântecele populare. Evoluţia fiecărui concurent a fost aplaudată, iar felicitările au urmat şi după ce respectivul ajungea în grupul din care făcea parte. De la cel mai mic la cel mai mare, absolut toţi au avut o prestaţie incredibil de bună, dovadă că au muncit serios, pentru pregătirea evoluţiei lor la ediţia I a Festivalului „Ursul din Carpaţi”.
Ziua de sâmbătă
s-a încheiat cu un party oferit de către organizatori tuturor participanţilor. Eu nu am rămas, dar, din câte mi-a relatat, ulterior, Răzvan Şorodoc, petrecerea din sala de jos a restaurantului „Montana” a ieşit super. Mai ales că el a fost cel care a ţinut antrenul muzical. La urmă de tot semnatarul, în calitate de reprezentant al „Ziarului Văii Jiului”, partener media al festivalului, a revenit în Straja a doua zi, duminică. Am ajuns cu mult înainte de douăsprezece, oră la care era programată să aibă loc gala de premiere. Fiindcă buletinele meteo avertizaseră despre faptul că se strică vremea, organizatorii au luat în calcul ca desfăşurarea galei de premiere să aibă loc în interior. Doamna Simona Ionaşc, și domnul Cătălin Ţugulea au acoperit vreo trei mese cu trofeele care urmau să le fie oferite câştigătorilor şi s-au uitat din nou peste diplome, ca să se asigure că nu a rămas nimic nelalocul lui. Numele câştigătorilor se ştiau încă de sâmbătă seara, când juraţii au căzut de acord în privinţa desemnării acestora.
Gala de premiere
a mai aşteptat un pic, fiindcă, mai întâi, ne-au fost oferite câteva surprize… muzicale. Au cântat, împreună, dar şi separat, Monica Ţugulea şi Andrei Popa. Le-a urmat, cu timbrul vocii sale inconfundabile, Ileana Berki, după care ne-a încântat solista deveană de muzică populară Bianca Iacobini-Zeiconi, gătită, adică îmbrăcată în port popular. În fine, apoi a venit şi momentul mult aşteptat. Emoţii mari în sală în momentul în care doamna director Simona Ionaşc a început să dea citire numelor de pe diplome. Au fost răsplătite eforturile interpreţilor din toate secţiunile festivalului. Pe pagina de Facebook a festivalului s-a transmis în direct întreaga desfăşurare a galei de premiere. Deşi sunt sigur că ştiţi deja foarte bine, eu îi menţionez, totuşi, pe cei doi mari câştigători ai ediţiei I a Festivalului „Ursul din Carpaţi”. Trofeul „Ursul din Carpaţi” i-a revenit vulcănencei Alexandra Dabija, iar Trofeul de Excelenţă a fost dus la Rovinari de către Adelina Tomulescu.
Ce aş mai putea să adaug?
Tot ce a ţinut de festival a fost gândit şi organizat până în cel mai mic amănunt. S-a derulat excelent colaborarea dintre oamenii de afaceri Emil Părău şi Cătălin Ţugulea, prin efortul comun al cărora s-a organizat acest festival. Desigur, nu trebuie omisă – chiar dacă numai prin susţinere morală – contribuţia administraţiei publice locale lupenene, primarul Lucian Resmeriţă fiind prezent la deschiderea din ziua de vineri. Participanţii au recunoscut că a fost aleasă foarte bine şi luna de desfăşurare a festivalului. În rest n-ar mai fi de zis decât urarea să ne vedem la ediţia a doua a Festivalului „Ursul din Carpaţi” şi… la celelalte care-i vor urma!